This Pas Supporter's Blog Is. Powered by Blogger.

RISIKAN: PAS MENDAHULUI 15 KERUSI DUN DI TERENGGANU, 7 LAGI 50-50

Friday, May 3, 2013

Situasi PRU13 di Terengganu tidak kurang hebatnya. Pertembungan dan saingan sengit yang diberikan PAS ke atas BN di kebanyakan kerusi menyebabkan UMNO agak sukar untuk bernafas. Berdasarkan risikan (bukan risikan tentera) daripada pelbagai sumber, penulis diberitahu PAS sudah mendahului di 15 daripada 32 buah kerusi Parlimen. Majoriti mudah untuk membentuk kerajaan di Terengganu adalah 17 kerusi. Hal ini bermakna PAS hanya perlu mencari dua kerusi sahaja sekiranya berusaha untuk menawan kembali Wisma Darul Iman pada kali ini.

Di pihak Barisan Nasional pula, mereka dilihat hanya mampu mendahului di sepuluh buah kerusi DUN sahaja, itupun di kawasan di sebelah Hulu dan beberapa kawasan kubu BN. Antara 10 kerusi yang masih didahului BN termasuklah:


1. Kuala Besut
2. Hulu Besut
3. Langkap
4. Permaisuri
5. Seberang Takir
6. Ajil
7. Telemong
8. Bukit Besi
9. Kijal
10. Air Putih


Di tujuh lagi kawasan, berlaku pertembungan yang sengit untuk menguasai kerusi-kerusi di kawasan tersebut di mana peluang masih terbuka kepada kedua-dua belah parti (50-50) termasuklah:


1. N02 Kota Putera

Walaupun pengaruh Idris masih ada di Besut, namun keputusan PAS bertanding dan meletakkan Ustaz Adam Mat Said agak menyukarkan BN, apatah lagi BN mengemukakan calon baru setelah Pehimi dipindahkan ke DUN Jertih.

2. N03 Jertih


Di DUN Jertih, calon PAS yang merupakan YDP PAS Kawasan Besut, Ustaz Wan Azhar telah memulakan gerakerja sejak sekian lama. Pengaruh Idris Jusoh tidak lagi membantu BN Besut apabila beliau sendiri sudah tidak dijamin tempat sebagai Menteri Besar. Malah, sentimen Menteri Besar dari Besut juga sudah tiada.

Berdasarkan gerakerja, bermula dengan Himpunan PGU di Jertih, calon PAS dilihat mengatasi populariti Pehimi, bekas ADUN Kota Putera.3. N14 Bandar (Parlimen Kuala Terengganu)

Cabaran utama calon PKR, Azan Ismail di DUN Bandar adalah untuk mengaut seberapa banyak undi masyarakat Cina Terengganu dari calon MCA. Pengundi Cina di Terengganu adalah berbeza sentimennya berbanding di negeri-negeri lain.

Walaubagaimanapun, sokongan dari undi Melayu di DUN Bandar terhadap Pengerusi PKR Terengganu itu dilihat menyebelahi PKR.4. N20 Pengkalan Berangan (Parlimen Marang)

Di DUN Pengkalan Berangan, penyandang kerusi berkenaan, Datuk Yahaya Khatib telah dipancung supaya bertanding di Parlimen Marang, sebuah kerusi yang sukar dimenangi atas kekuatan Presiden PAS.

Pertembungan muka baru dari PAS menentang calon BN nampaknya mula membuahkan hasil. Apatah lagi kerusi DUN ini hanya dimenangi BN dengan majoriti bawah 1000 undi dalam PRU yang lalu, PAS optimis untuk menang melalui calon anak muda yang diketengahkan, Ustaz Sulaiman Sulong.

Walaupun hanya membentuk 4% daripada jumlah pengundi, masyarakat Cina di Wakaf Tapai juga akan menjadi penentu kepada kemenangan calon di kawasan ini.5. N23 Kuala Berang

PAS menyasarkan Kuala Berang sebagai antara kerusi wajib menang dalam PRU kali ini. Sebelum ini, PAS tewas sekitar 1500 undi kepada calon BN, Cg. Zawawi Ismail. Ketika PAS menggiatkan usaha untuk menawan kerusi bandar di Hulu Terengganu ini, tentangan sengit muncul apabila BN menurunkan Jeneral Besar mereka iaitu Datuk Tengku Putera Tengku Awang, Ketua Bahagian UMNO Hulu Terengganu.

Beliau akan menentang Timb.Pesuruhjaya II PAS Terengganu, Haji Muhyidin Abdul Rashid.6. N26 Rantau Abang

Calon PAS di DUN Rantau Abang dalam Parlimen Dungun kali ini bukanlah calang-calang orang. Calon PAS, Cikgu Alias Harun merupakan seorang tokoh guru yang terkenal di Dungun atas khidmatnya di kebanyakan sekolah di daerah Dungun dan kali terakhir sebagai Pemangku Pengetua di SMK Agama Kuala Abang, Rantau Abang.

Ditambah dengan kedudukan sebahagian Daerah Mengundi di DUN Rantau Abang yang terletak dalam kawasan Bandar Dungun, PAS optimis untuk melihat perubahan dalam kalangan pengundi semi-urban di Terengganu. Tambahan pula, BN hanya memenangi DUN berkenaan sekitar 900 undi sahaja dalam PRU yang lalu.

Namun, cabaran besar kepada kedua-dua calon adalah wujudnya calon Bebas iaitu Mazlan Harun di DUN tersebut yang memungkinkan pecah undi berlaku.7. N29 Kemasek

Kedudukan di DUN Kemasek dalam Parlimen Kemaman masih lagi terbuka. Apatah lagi kedudukan sebahagian daripada Daerah Mengundi dalam DUN Kemasek merupakan kawasan bandar perindustrian petroleum iaitu Kertih.

PAS melihat potensi pengundi bandar di kawasan Kertih bagi mencuri seberapa banyak undi, supaya dapat diimbangi dengan kekuatan undi BN di kawasan pedalaman seperti di kawasan Felda Kertih (LKTP) dan Ranggun.Berikut merupakan tujuh kerusi yang menjadi perebutan hangat di Terengganu di antara parti yang bertanding. Selain itu, PAS juga dilihat selesa untuk mendahului di 15 buah kerusi DUN termasuklah:


1. Jabi
2. Batu Rakit
3. Tepoh
4. Telok Pasu
5. Bukit Tunggal
6. Wakaf Mempelam
7. Ladang
8. Batu Buruk
9. Alor Limbat
10. Bukit Payong
11. Rhu Rendang
12. Manir
13. Sura
14. Paka
15. ChukaiFlash mob anak muda di DUN Chukai, selain sabotaj petugas UMNO
terhadap calon BN Chukai dilihat mencerahkan lagi peluang PAS di DUN ChukaiSekiranya benarlah risikan ini, PAS dilihat berpeluang cerah untuk kembali berkuasa di Wisma Darul Iman. Pada pandangan peribadi penulis sendiri, PAS mampu memenangi sekitar 18-20 kerusi DUN di Terengganu, dan menyumbang empat kerusi Parlimen kepada Pakatan Rakyat iaitu Kuala Nerus, Kuala Terengganu, Marang dan Dungun.

Buat pengundi di Terengganu, bersama kita jadikan keputusan ini satu realiti pada 5 Mei nanti. INI KALILAH! UBAH!

3 ulasan:

Anonymous,  May 3, 2013 at 12:48:00 AM PDT  

INIKALILAH!!! Mapuh umno

yoh kijal,  May 3, 2013 at 5:41:00 AM PDT  

Anak-anak muda dari lembah klang mula balik ke TRG hari ni dan esok... INI KALILAH!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Anak Losong,  May 3, 2013 at 5:51:00 AM PDT  

Di DUN Bandar aku yakin PKR boleh menang...insyaallah

Post a Comment

artikel berkaitan

Related Posts with Thumbnails

propas1992 copyrights 2011

Segala Tulisan yang terdapat dalam blog ini adalah tulisan sepenuhnya propartiislammalaysia.blogspot

Sebarang salin semula di blog lain seeloknya diberikan kredit sebagai menghargai penulis asal.

  © Blogger template On The Road by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP