This Pas Supporter's Blog Is. Powered by Blogger.

"FIKIR DULU SEBELUM BUANG" : ARTIKEL AKHIR SEBELUM BUANG UNDI DI TENANG

Saturday, January 29, 2011

Sehari sebelum hari pengundian di Dun Galas,penulis telah membuat satu artikel mengenai ramalan kemenangan antara Dr.Zul dan Aziz Limau dalam Pilihanraya Kecil Galas,hampir dua bulan yang lalu.Ketika itu,ramalan yang dibuat Zentrum menunjukkan Pas dan Umno memperoleh kemungkinan yang seimbang 50-50 manakala Ilham Centre pula meramalkan bahawa selepas kajian ke atas responden,27.8% bakal mengundi Pas,31.2% mengundi Umno,manakala bakinya adalah tidak pasti dan menyembunyikan sokongan mereka.

Akhirnya,keputusan yang diumumkan keesokan harinya pula menunjukkan bahawa Umno berjaya memperoleh 56.3% undi manakala Pas pula memperoleh 43.7% undi.Ini bermakna segala prediksi dan ramalan yang dibuat adalah hampir tepat (di mana Zentrum meramalkan kemenangan Umno),cuma persen yang diramalkan agak tersasar.

Dan hari ini,kajian serupa dua badan pemerhati bebas itu telah dilaporkan media mengenai ramalan kemenangan calon di Dun Tenang.Zentrum Future Studies pada umumnya telah membuat Kajian Prediksi Kepercayaan Politik,di mana melalui kajian mereka pada hari pertama kajian,63 peratus sokongan berada di sebelah Barisan Nasional manakala 37 peratus pula menyokong Pas.Kedudukan itu berubah setiap hari dan hari ini,yakni hari terakhir sebelum tempoh pembuangan undi esok,kedudukan berubah kepada 58 peratus untuk BN dan 42 peratus untuk Pas.

Walaubagaimanapun,apa yang sering ditegaskan oleh Panitia Zentrum dalam kajian mereka adalah:

Data ini adalah data persepsi, suatu prediksi terhadap mood, atmosfera dan informasi yang boleh digunakan sebagai perbandingan dengan situasi kepercayaan politik dalam strategi masing-masing.

Data ini bukan petunjuk terhadap keputusan dari pengundian.

Berbanding Zentrum yang meramalkan 58-42,satu lagi badan kajian bebas iaitu Ilham Centre pula meramalkan kemengan Umno dengan majoriti hampir 3000 undi.Untuk rekod, Umno meramalkan kemenangan calon mereka adalah sekitar 5000 undi.

Menurut dapatan kajian Ilham Centre,BN dijangka memperolehi sekitar enam ribu hingga tujuh ribu undi manakala PAS pula dikatakan akan hanya mengutip dalam lingkungan empat ribu undi.


Berdasarkan hasil dapatan silang kaum dengan soalan parti mana dijangka menang, BN dijangka memperolehi 73.1 peratus undi Melayu, Cina (48.6 peratus), India (50 peratus) dan kaum lain (75 peratus).


Dan jika ramalan ini adalah hampir tepat,kelihatannya undi yang diperoleh oleh Allahyarham Datuk Sulaiman Taha dan Md Saim Siran adalah hampir tidak berubah di mana Allahyarham memperoleh lebih kurang 6000 undi manakala Md Saim sebanyak 3800 undi (hampir 4000 undi) dan majoriti juga menghampiri 3000 seperti yang diramalkan.Dan bagi Pas dan Pakatan Rakyat itu sendiri,mereka tidak meletakkan harapan menang terlalu tinggi.Malah, Lim Kit Siang ketika malam pengumuman calon Pas sendiri tidak menjangkakan Pas mampu menang walaupun asas sokongan pengundi Cina berada di pihak Pakatan Rakyat.Beberapa hari lepas, dalam sidang media harian pula,Ahli Parlimen Kuala Selangor YB Dr. Dzulkefly Ahmad juga senada dengan Lim Kit Siang. Menurut beliau,Pas tidak hanya berusaha untuk menang tetapi lebih kepada pemurnian kempen di mana membina asas dalam kalangan pengundi di Dun Tenang dalam Pilihanraya Umum ke 13.

Di sini penulis tertarik dengan suasana pengundian di PRK Ijok dan Pengkalan Pasir masing-masing berlangsung pada tahun 2007 dan 2006.Untuk rekod,Pas dan PKR kalah di kedua-dua buah kerusi tersebut tetapi mampu membuat kejutan dalam Pilihanraya Umum di mana segala jentera Umno tidak lagi tertumpu di sana.Di Ijok sebagai contoh,selang masa antara Pilihanraya Kecil tersebut dengan Pilihanraya Umum ke 12 adalah sekitar 11 bulan.Bayangkan dalam masa sebelas bulan,swing undi berlaku begitu tinggi membawa kepada kemengan Tan Sri Khalid Ibrahim di sana.Salah satu faktor bagaimana Umno tidak mampu mengekalkan kerusi yang mereka menangi semasa PRK dalam Pilihanraya Umum adalah bertitik tolak daripada kegagalan melaksanakan janji pilihanraya.Kisah di Parlimen Pendang(2002),Pengkalan Pasir(2008) dan Ijok (2008) pastinya memberi pengajaran kepada kita.

Malah,penulis yakin,peluang Pakatan Rakyat merampas Hulu Selangor,Galas dan lain-lain juga tinggi jika diukur kepada penipuan janji demi janji Barisan Nasional dalam setiap kali Pilihanraya Kecil.

Dalam Pilihanraya Kecil Tenang ini sendiri,beberapa faktor bakal mengubah landskap politik Tenang termasuklah dalam isu hakmilik tanah,Felda,Generasi Kedua,Harga Barang,Ekonomi dan Pengundi Cina.

Akhir kata,selamat mengundi buat warga Tenang.Pilihlah calon pilihan anda,tetapi ingat,Adakah Itu Calon yang Terbaik?Tepuk Dada Tanya Iman.

p/s:ANALISIS LENGKAP PILIHANRAYA KECIL DUN TENANG AKAN DITULIS DI BLOG INI SELEPAS INI.NANTIKANNYA BERSAMA-SAMA

Penganalis tanpa tauliah,
Pantai Dalam.4 ulasan:

shah ru khn,  January 29, 2011 at 4:56:00 AM PST  

berjuang itu dh d kira menang di sisi aLLah swt so what

shah ru khn,  January 29, 2011 at 5:03:00 AM PST  

kaLah kpd x brjuang & penentang

goodlistener January 29, 2011 at 5:37:00 AM PST  

MOGA PARTI AJARAN SESAT KALAH DGN MOJORITI YG BESAR MELEBIHI 6000. BUNGKUS PUAK PARTI AJARAN SESAT BERSAMA DGN POK NAJIS.MOGA KEKALAHAN INI AKAN BERTERUSAN DI DUN MERLIMAU DAN SETERUSNYA PRU 13, BUNGKUS PAS

GELECEK SIKIT AJE,  January 29, 2011 at 9:48:00 AM PST  

To " goodlistener "

GOODLISTENER ??????????????
ummmmmmmm NOoooooooo laaa....

STUPIDEST & DUMBEST WRITER ?????????
ABSOLUTELY YESSSSSSSSSSSS

NGKO punya Komen KALAH BUDAK BUDAK Terencat AKAL.
Budak2 ISTIMEWA pun lagi PANDAI Berkata2
jika d Bandingkan dgn NGKO.
BENGONG tak habis2, tu laaa jangan MAKAN dari
hasil HARAMMMMMM, Jangan SOKONG K.T.M ( KUDA ,TOTO, MAGNUMmmmNO ) tapi NGKO buattt jugakkkk..
Kan dah DAPAT BAHANA nyaaaa...
Kesiannnnn ANAK SIAPA laaaa BUDAK ni yer.......

Bawak Bawak Laaaa BERTAUBAT NASUHA,
Sesungguhnya ALLAH SWT itu MAHA PENGAMPUN Dsbnya....

AMINNNNNNNN

Post a Comment

artikel berkaitan

Related Posts with Thumbnails

propas1992 copyrights 2011

Segala Tulisan yang terdapat dalam blog ini adalah tulisan sepenuhnya propartiislammalaysia.blogspot

Sebarang salin semula di blog lain seeloknya diberikan kredit sebagai menghargai penulis asal.

  © Blogger template On The Road by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP