This Pas Supporter's Blog Is. Powered by Blogger.

KENAIKAN HARGA ROKOK BUKTI KERAJAAN SUDAH MAHU LINGKUP

Wednesday, October 6, 2010

Semasa kerajaan Persekutuan Barisan Nasional mahu memperkenalkan Cukai Barangan,GST mereka digasak habis-habisan sehingga ditarik balik cadangannya.Kemudian,timbul pula soal "Judi Halal" fatwa Imam Khalifah Agung.Itupun ditarik balik.Selepas itu,timbul pula isu saman ekor.Kerana didesak teruk oleh rakyat,saman ini akhirnya dikaji semula.Berdasarkan tiga situasi di atas,penulis rungkaikan mereka sebagai satu maksud.Betapa kerajaan Malaysia kini sedang terdesak untuk mencari sumber kewangan negara yang kian menipis.


Seperti yang dilaporkan Pemandu di bawah Idris Jala baru-baru ini,kerajaan Malaysia bakal muflis 9 tahun lagi sekiranya subsidi tidak distruktur kembali.Seterusnya,timbul pula soal Felda yang hampir muflis juga mewarnai senario politik negara baru-baru ini.Malah,indeks FDI Malaysia juga mulai merudum sehingga hanya mampu mengutip pelaburan AS$1.38 bilion dan ditinggalkan kebanyakan negara utama Asean.Perlu diingatkan juga,untuk tempoh beberapa tahun mendatang,hasil Petroleum negara akan mulai menyusut dan ketika itulah krisis sebenar ekonomi negara akan berlaku setelah kebergantungan kepada Petronas mulai mengecil.Begitulah serba sedikit gambaran ekonomi Malaysia yang agak membimbangkan pada waktu ini.


Setelah kerajaan gagal dalam usaha mereka "mengepow" rakyat sebelum ini,maka timbul pula soal kenaikan harga rokok.Strategi ini pastinya berjaya kerana tiada pihak yang akan membantah memandangkan ianya berkait soal kesihatan.Kenaikan cukai rokok ini akhirnya sedikit berjaya menambahkan kantung kewangan negara sekarang.Penulis bukan seorang perokok.Tetapi tindakan membuli perokok seperti ini adalah tidak patut.Sepanjang tempoh beberapa tahun sahaja,harga rokok naik dalam jumlah yang kerap.


Bagi mewajarkan tindakan kerajaan menaikkan harga rokok,maka akan keluarlah Menteri Kesihatan berfatwa mengenai bahaya rokok.Tindakan kerajaan ini mampu mengurangkan bilangan remaja terlibat dengan rokok sama seperti ketika kerajaan bertindak mengharamkan rokok 14 batang.Memang benar merokok itu tidak elok untuk kesihatan,namun yang silap ialah tindakan kerajaan tersebut.Kerajaan dilihat membuli para perokok.Sedangkan,tindakan memahalkan harga "rokok halal" hanya akan meramaikan lagi perokok yang menghisap rokok seludup yang lebih murah.


Tindakan jahat kerajaan ini juga sebenarnya tidak direstui oleh para pembekal rokok di Malaysia.Kenaikan cukai eksais langsung tidak membawa keuntungan pada mereka sebaliknya mendedahkan risiko kehilangan pelanggan.Sekiranya dulu perokok membeli rokok sekotak sehari mungkin selepas ini tidak lagi.Memang pada dasarnya bagus,namun adakah jaminan yang mereka akan berhenti merokok?Bagi penulis,kerajaan perlu mengeluarkan laporan daripada kempen bertahun-tahun Tak Nak merokok.Kita perlu tahu berapa ramaikah yang berhenti merokok kesan dari meletakkan gambar gusi dan paru-paru di atas kotak rokok.Kita juga perlu jaminan berapakah statistik remaja yang berhenti merokok kesan pengharaman rokok 14 batang.Dan ini semua perlu pencerahan.Pengarah Urusan BAT Malaysia William Toh berkata, pihaknya kecewa kerana peningkatan eksais itu menyebabkan penyeludupan rokok yang sudah sedia ada akan bermaharajalela dalam pasaran."Lebih besar perbezaan harga antara rokok sah dan seludup, lebih besarlah minat terhadap rokok seludup," katanya sambil mendakwa telah menegaskan perkara itu banyak kali sebelum ini.


Apapun,penulis kesal atas tindakan kerajaan mengambil tindakan menangguk di air yang keruh demi untuk menambahkan kantung yang tiris saban tahun.Apapun,penulis tertanya-tanya,mengapakah para Menteri tidak memulangkan semula duit gaji mereka sedangkan wang mereka mungkin dibayar menggunakan cukai rokok,arak dan judi.Seterusnya,penulis ingin mengambil sikap tunggu dan lihat sahaja selepas ini menyaksikan cukai apakah pula yang akan dinaikkan selepas ini.Mungkin cukai arak,judi,makanan segera,disko,pub dan rumah urut akan dikenakan lebih tinggi memandangkan tiada mana-mana parti politik atau NGO yang akan menghalang tindakan tersebut.Sesungguhnya kerajaan telah menangguk di air keruh dan patutlah kempen anti rokok tidak pernah berjaya kerana mereka disumpah oleh para perokok yang hilang wang mereka akibat cukai melampau.Mungkin rokok bakal menjadi satu bahan yang ekslusif selepas ini.


Tidak merokok,
tapi tidak bersetuju.
2 ulasan:

JBS October 5, 2010 at 5:04:00 PM PDT  

Penulis jangan kira hanya kerajaan yang membuli perokok. Tetapi para perokok yang selama ini membuli orang lain yang tak merokok, penulis kena kira juga. Rata-rata perokok ini tak kira tempat untuk menghisap candu tersebut walaupun berada di sebelah ibu yang sedang mendukung anak kecil atau warga emas yang berpenyakit lelah, malah perokok ini seperti tiada otak apabila membuang puntung rokok merata-rata. Pengeluar rokok dunia kebanyakannya adalah syarikat US yang sahamnya dimiliki Zionis. Tidak secara langsung perokok membantu mereka ini menghapuskan bangsa Palestin. Apa salahnya jika syarikat ini menambahkan racun berjadual ke dalam produk rokok mereka dan dapat membunuh seramai mungkin orang Islam di dunia termasuk perokok islam di negara ini secara tidak disedari? Tuan Guru Nik Abd Aziz di dalam khutbahnya mengatakan merokok adalah 'dosa besar'. Amat setuju dengan fatwa tersebut kerana apa bezanya ketagih rokok dan ketagih dadah? Semuanya memudaratkan, membazir, mengancam kesihatan diri dan terutama orang lain yang berhampiran. Ayuh kerajaan, naikkan sehingga RM50 sekotak, supaya perokok ini sedar bahawa wang mereka lebih berharga dan aku terlalu benci sangat penyakit bawaan dari asap rokok mereka ini. Perkara yang baik 'wajib' disokong tak kira walau siapa atau parti manapun yang melaksanakannya.

kamisokongpas | O | October 5, 2010 at 9:41:00 PM PDT  

benar saudara.saya tidak mengatakan yang saya membela perokok.Namun,perbuatan kerajaan itu seperti menangguk di air keruh.Sekiranya benar kenaikan itu bersifat ingin mengurangkan kadar penghisap rokok,itu tidak tepat caranya.Malah,kalau saudara buat pemerhatian,rata-rata penghisap rokok remaja tidak menghisap rokok branded yang mahal seperti malboro atau dunhill tetapi mereka menghisap rokok seludup dari Indonesia seperti Nusantara dan Gudang Garam.

Post a Comment

artikel berkaitan

Related Posts with Thumbnails

propas1992 copyrights 2011

Segala Tulisan yang terdapat dalam blog ini adalah tulisan sepenuhnya propartiislammalaysia.blogspot

Sebarang salin semula di blog lain seeloknya diberikan kredit sebagai menghargai penulis asal.

  © Blogger template On The Road by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP