This Pas Supporter's Blog Is. Powered by Blogger.

ULAMA MUDA : UMNO PARTI ZALIM!!!!!

Tuesday, September 28, 2010


Tersirat dan tersurat.Begitulah yang penulis mampu katakan setelah meneliti tulisan seorang ulama muda UMNO,Fathul Bari Mat Jahya dalam ruangan kolum Malaysiakini beberapa hari yang lalu.Soal pokoknya adalah berkaitan dengan usaha kerajaan Kelantan dalam "Misi Munajat Royalti Rakyat".Oleh itu,di sini penulis bawa kembali apa yang ditulis oleh Fathul Bari (ustaz FB) mengenai masalah royalti minyak Kelantan.Ustaz FB menulis:
Sebelum memberi sebarang komentar, saya suka menyeru pembaca kembali meneliti dasar permasalahannya yang berkaitan tuntutan hak, peruntukan perlembagaan dan ketaatan kepada pemerintah. 
Bagi kerajaan Malaysia, Akta Petroleum 1974 hendaklah dibaca bersekali dengan Ordinan Darurat dalam menafsirkan mengenai isu royalti minyak. 

 Seksyen 4(2) Ordinan (Kuasa-Kuasa Perlu) Darurat 1969 menyebut negeri di dalam Malaysia mempunyai perairan wilayah hanya setakat tiga batu nautika (5.5 kilometer) diukur dari paras air surut, sedangkan telaga minyak di Kelantan terletak 150 batu nautika dari perairan.

Manakala bagi kerajaan Kelantan royalti minyak adalah hak mereka. Mereka juga mendakwa bahawa Ordinan Darurat telah dimansuhkan pada 1979. 

Jika diteliti pelantar minyak negeri Terengganu yang terletak 220 kilometer di perairan Laut China Selatan menerima bayaran royalti minyak. Sedangkan pelantar minyak di Kelantan hanya terletak 170 kilometer di Zon Ekonomi Ekslusif yang diusahakan antara Petronas dengan kerajaan Thailand di Laut China Selatan/Teluk Siam tidak menerima bayaran royalti.

Soalnya siapa yang benar? Siapa yang berhak?

Dalam kondisi sekarang saya berpendapat kerajaan negeri Kelantan telah menggunakan saluran yang betul untuk menuntut hak mereka iaitu mahkamah. 

Maka usahlah kita membuat sebarang tuduhan rambang kepada mana-mana pihak sama ada kerajaan Malaysia mahupun kerajaan Kelantan sementara menunggu keputusan mahkamah.

# # #

Tulisan Ustaz FB di atas penulis faham.Beliau menulis sedemikian atas pemahaman mereka-mereka yang setia membaca Utusan Malaysia dan menonton RTM.Kalaupun Ustaz FB tidak menulis kembali apa yang diberitahu Kerajaan Persekutuan,penulis sudahpun mengetahuinya.Namun,apa yang menarik perhatian penulis adalah ayat ini iaitu:
Jika diteliti pelantar minyak negeri Terengganu yang terletak 220 kilometer di perairan Laut China Selatan menerima bayaran royalti minyak. Sedangkan pelantar minyak di Kelantan hanya terletak 170 kilometer di Zon Ekonomi Ekslusif yang diusahakan antara Petronas dengan kerajaan Thailand di Laut China Selatan/Teluk Siam tidak menerima bayaran royalti.
Berdasarkan pernyataan di atas secara jelas betapa ustaz FB sendiri menyokong royalti Kelantan dan mempersoal partinya,UMNO.Apapun,sebagai seorang ahli parti,beliau mengambil jalan "cakap berlapik" di mana beliau tidak mengatakan pun bahawa beliau menyokong tetapi dalam masa yang sama mempersoal tindakan UMNO. Dan dalam hal tersebut,ustaz FB lebih senang menyerahkannya pada mahkamah.(Ustaz,kes royalti Terengganu sudah hampir sepuluh tahun ke mahkamah pun masih belum selesai.Adakah Ustaz FB yakin mahkamah mampu menyelesaikan kes Kelantan lebih cepat?)

Seterusnya penulis terkejut dengan pernyataan Ustaz FB yang mengatakan UMNO itu zalim.Di bawah penulis petik:

Secara umumnya, menjadi satu kewajipan kepada mana-mana pemerintah Muslim di atas muka bumi menunaikan hak rakyatnya. Sabda Nabi SAW: “Mana-mana pemimpin yang menipu rakyatnya, maka tempatnya adalah neraka.” (Riwayat Ahmad).

Banyak alternatif berdepan kezaliman

Begitu juga bagi hakim yang bertanggungjawab, hendaklah mengadili apa jua kes dengan seadilnya. 

Sabda Nabi SAW: “Seorang hakim akan masuk syurga dan dua orang hakim akan masuk neraka. Hakim yang masuk ke syurga adalah hakim yang mengetahui kebenaran dan melaksanakannya, maka dia masuk syurga. Manakala hakim yang mengetahui kebenaran tetapi mengenepikan kebenaran dengan sengaja maka dia masuk neraka, dan hakim yang memutuskan hukuman tanpa ilmu juga masuk neraka.” (riwayat al-Hakim)

Kedua-dua pihak di atas perlu takut kepada doa orang yang dizalimi. 

Sabda Nabi SAW: “Tiga golongan yang amat mustajab doanya; doa orang yang dizalimi, doa musafir dan doa bapa kepada anaknya.” (riwayat Ahmad)

Manakala rakyat tetap perlu memberikan ketaatan walau berhadapan dengan kezaliman. Apatah lagi jika kezaliman itu hanyalah tuduhan yang masih kesamaran. 

Sabda Nabi SAW: “Seburuk-buruk pemerintah kamu adalah pemerintah yang kamu benci dan laknat mereka dan mereka benci dan laknat kamu. Para sahabat berkata: Ya Rasulullah, bolehkah kami menentang mereka? Tidak, selama mana mereka mendirikan solat.” (riwayat Muslim)

Sabda Nabi SAW lagi: “Akan datang selepasku, pemimpin-pemimpin yang tidak mengikut petunjukku dan tidak melaksanakan sunnah-sunnahku. Bersama-sama mereka lelaki-lelaki yang berhati syaitan dan bertubuh badankan insan. Hudzaifah bin al-Yaman bertanya: Apa yang perlu aku lakukan ketika itu? Sabda Nabi SAW: Kamu perlu dengar dan taat, walau mereka memukul belakangmu dan mengambil harta bendamu.” (Riwayat Muslim)

Sila perhatikan tulisan Ustaz FB iaitu "Banyak alternatif berdepan kezaliman" yang semestinya ditujukan pada UMNO!Mana mungkin Kerajaan Kelantan yang memfailkan saman royalti dianggap zalim.Tentulah ianya ditujukan pada UMNO.Apapun,Ustaz FB tidak seperti Zaid Ibrahim yang bertindak keluar parti.Beliau tetap berpegang pada hadis bahawa:


Sabda Nabi SAW lagi: “Akan datang selepasku, pemimpin-pemimpin yang tidak mengikut petunjukku dan tidak melaksanakan sunnah-sunnahku. Bersama-sama mereka lelaki-lelaki yang berhati syaitan dan bertubuh badankan insan. Hudzaifah bin al-Yaman bertanya: Apa yang perlu aku lakukan ketika itu? Sabda Nabi SAW: Kamu perlu dengar dan taat, walau mereka memukul belakangmu dan mengambil harta bendamu.” (Riwayat Muslim)


Apakah tujuan Ustaz FB mengeluarkan hadis tersebut?Tidak lain tidak bukan adalah berkaitan UMNO.Beliau telah mengaitkan hadis nabi ini dengan tindakan UMNO.Mari kita terjemahkannya.....


Akan datang selepasku, pemimpin-pemimpin yang tidak mengikut petunjukku dan tidak melaksanakan sunnah-sunnahku.(PEMIMPIN UMNO)


Bersama-sama mereka lelaki-lelaki yang berhati syaitan dan bertubuh badankan insan.(????)


Hudzaifah bin al-Yaman bertanya: Apa yang perlu aku lakukan ketika itu? Sabda Nabi SAW: Kamu perlu dengar dan taat, walau mereka memukul belakangmu dan mengambil harta bendamu.” (RAKYAT KELANTAN)


Oleh itu,di sini Ustaz FB telah mengeluarkan fatwa beliau mengenai permasalahan royalti ini.Rakyat Kelantan PERLU DENGAR DAN TAAT walau MEREKA MENGAMBIL HARTA BENDAMU(ROYALTI).


Apapun,bagi menolong rakyat Kelantan,Ustaz FB telah memberikan beberapa saranan berguna termasuklah:


Persoalannya, adakah rakyat perlu berdiam diri dengan kezaliman yang berlaku? Sebenarnya banyak alternatif yang disediakan oleh Allah dan Rasul sekiranya berhadapan dengan kezaliman, antaranya menasihati pemerintah, berdoa, sabar dan berhijrah.


Ustaz FB,semua saranan Ustaz telah kami buat.


Menasihati pemerintah-Kerajaan Kelantan telah menghantar surat rasmi mengenai tuntutan royalti minyak.Di dalamnya dibawa fakta dan nasihat mengapa Kelantan berhak mendapat royalti.(tindakan Persekutuan,tidak layan)


Berdoa-Satu solat hajat dan ceramah Perdana sudah diadakan baru-baru ini di Stadium Sultan Muhammad ke IV (tindakan Persekutuan,tengok sahaja)


Sabar-Sudah 20 tahun rakyat Kelantan bersabar (tindakan Persekutuan,senyum)


Berhijrah?-Adakah Ustaz FB mahu semua rakyat kelantan berhijrah?Ke mana?Ke Mekah atau Patani?(tindakan Persekutuan,mengalukan rakyat kelantan berhijrah keluar!)

Seterusnya Ustaz FB mempersoal tindakan kerajaan Kelantan yang sedang mengumpulkan dana 400 000 untuk misi munajat tersebut.Penulis tidak mahu mengulas lanjut kerana ianya boleh dibaca di Malaysiakini.Apapun,secara jelas Ustaz FB mengaku bahawa UMNO itu pemerintah yang zalim.Mungkin beliau sedang berusaha menjadikan UMNO sebagai adil.Berilah masa untuknya.


Penulis Muda,
Universiti Pantai Dalam.
0 ulasan:

Post a Comment

artikel berkaitan

Related Posts with Thumbnails

propas1992 copyrights 2011

Segala Tulisan yang terdapat dalam blog ini adalah tulisan sepenuhnya propartiislammalaysia.blogspot

Sebarang salin semula di blog lain seeloknya diberikan kredit sebagai menghargai penulis asal.

  © Blogger template On The Road by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP